Elég jól ismered Neumann Jánost?

2023-03-21 15:45

Idén ünnepeljük Neumann János születésének 120 évfordulóját. Az egész éves eseménysorozatból mi sem maradunk ki. Hat hónapon keresztül zajló online vetélkedővel hajtunk fejet kora egyik legjelentősebb tudósa, a modern számítógépek működési elveit megalapozó matematikus előtt. 

Neumann jelentőségét jól érzékelteti, hogy a Financial Times 1999-ben a 20. század emberének is megválasztotta, hiszen egy új világ alapjait fektette le a kvantummechanika matematikai tisztázásával, de nagyot alkotott az atomfizika, a játékelmélet (közgazdaságtan), a sejtautomaták vagy éppen a numerikus meteorológia területén.

Amellett, hogy a magyar Nemzeti Bank emlékérmét bocsát ki a tiszteletére, az MNB-EduLab Kft., a Pénziránytű Alapítvány és a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) hat hónapon át tartó országos kvízversenyt hirdet. A verseny során két kategóriát hirdetünk, ennek értelmében középiskolások és egyetemisták mérhetik össze tudásukat.

A feladatok pénzügyi, matematikai jellegűek, valamint Neumann János munkásságával kapcsolatosak. A kérdéstípusok igaz-hamis, feleletválasztó, párosító, sorba rendező, szövegkiegészítő, illetve halmazba rendező jellegűek.


Tudtad...

... az adott kvízt leggyorsabban kitöltő játékosok között havonta értékes tárgyi nyereményeket és utalványokat sorsolunk ki?

... ha 6 hónapon át részt veszel és kitöltöd az összes kvízt, fődíjként egy Macbook Air-t nyerhetsz?

... az egyetemisták számára még egy különdíjunk is van? A legeredményesebb játékos részt vehet Kecskeméten a Neumann János Egyetem és a Sharjah Research Technology and Innovation Park együttműködésben megvalósuló Megalux napelemes autó fejlesztésében.

Az első forduló március 15-én kezdődik és április 30-ig tart.

A játékra regisztrálj még ma a neumann120.penziranytu.hu weboldalon!

 

Ne felejtsd el megnézni az alábbi cikket, hogy könnyebben bele tudj vágni a versenyzésbe.