Befektetői generációváltás – A pénzügyi edukáció szerepe kulcsfontosságú

2022-09-09 11:55

Idén, 2022. augusztus 25-én, 12. alkalommal került megrendezésre a Magyar Privátbankári Konferencia, melynek fő témája az utódlás és a befektetői generációváltás volt. A konferencián kiemelt szerepet kapott a kiöregedő befektetők helyébe lépő új generációk edukációjának kérdése. Mivel a fiatal korosztály pénzügyi tudatosságának fejlesztése az MNB-EduLab Kft. számára is fontos, ezért mi is jelen voltunk a rendezvényen.

A Blochamps Capital által évente megrendezésre kerülő Magyar Privátbankári Konferencia a hazai privátbankári és vagyonkezelési piac első számú szakmai fórumává vált az elmúlt években. A konferencia elsősorban a privátbankári szektor számára biztosít platformot, hogy a résztvevők új szakmai ismereteket szerezzenek és tapasztalatokat cseréljenek. Emellett arra is lehetőséget biztosít, hogy érdemi szakmai párbeszéd induljon el a szektor állapotáról és a fejlesztési lehetőségekről, továbbá alkalmat teremt a piac szereplői számára a közvetlen és széles körű konzultációra.

Az idei konferencia fókuszában a generációváltás témája volt. Egyes becslések szerint a következő évtizedben mintegy 15,4 milliárd dollárnyi vagyontranszferre kerülhet sor az idősebbektől a fiatalabb generációk felé. Ez kihívás elé állítja a privátbankárokat, hiszen az új generációs befektetők oktatása, pénzügyi tudatosságuk fejlesztése kiemelt jelentőségű. Ennek kapcsán a konferencia házigazdája, Karagich István, a Blochamps Capital ügyvezetője elmondta, hogy hiába nőtt duplájára a háztartások vagyona az elmúlt évtizedben, még mindig rengetegen tartják megtakarított pénzüket készpénzben, folyószámlán vagy a közismerten gyengén kamatozó lekötött betétben. Ez a hozzáállás pedig alacsony pénzügyi tudatosságra vall.

Ennek megoldása kapcsán elhangzott, hogy egyes cégek közös projektet indítottak hazai egyetemekkel, ily módon is megszólítva a bankszektor és a pénzügyek iránt érdeklődő fiatalokat. Ezt azért is tartják kiemelten fontosnak, mert az új generáció tagjai alapvetően másként tekintenek a befektetésekre. Egy, a külföldön tanuló magyar egyetemistákkal végzett felmérés szerint kimutatható, hogy a fiatalok kifejezetten nyitottan és tudatosan állnak a pénzügyekhez, érdeklődnek a kriptovaluták, ingatlanbefektetések és részvényalapok iránt, ugyanakkor például az állampapír már kevésbé népszerű befektetési forma a körükben. Mindemellett érdekes adalék az is, hogy a hozam helyett, ami egy klasszikus teljesítménymutató, sokkal inkább olyan tényezők mozgatják őket, mint a kényelem, az igények teljes körű ellátása vagy a szolgáltatás relatív minősége és megbízhatósága.

A résztvevők abban egyetértettek, hogy hasznos lenne, ha a bankok már középiskolásoknak is nyújtanának pénzügyi ismereteket. A fiatalok pénzügyi és gazdasági ismereteinek fejlesztése ugyanis kulcsfontosságú és közös érdek. Éppen ezért ennek megvalósításában a szakma összefogására és együttműködésére van szükség. Az MNB-EduLab Kft. is fontos küldetésének tartja a fiatalok pénzügyi edukációját, ezért a beconomist.hu platformon többek között olyan, a konferencián is elhangzott témákban nézhetnek videókat a felhasználók, mint az ESG-befektetések, a zöld pénzügyek, zöld kötvények, a fintech, robottanácsadás (digital advisory), a befektetések tokenizációja (digital assets), az inflációs-, makrogazdasági- vagy a hozamvárakozások.